În perioada 8 - 11 mai 2008, Alba Iulia a gazduit prima editie  a Târgului National de Carte numit Alba Transilvana, conceput ca spectacol al cartii si loc de întâlnire a celor ce pretuiesc cuvântul scris.
        Târgul de carte a reprezentat locul si momentul întâlnirii mai multor edituri si oameni care mânuiesc, difuzeaza si promoveaza ceea ce scriitorii nostri astern pe hârtie, cartile trudite în zile si nopti, cartile atât de dragi lor, dar si noua.Publicului tinta din municipiu, prezent în 2008, i se va mai adauga, printr-o promovare sustinuta a evenimentului, cel din judet prin participarea bibliotecilor publice si scolare ce vor fi invitate sa achizitioneze cât mai multe carti.
         Biblioteca Judeteana “ Lucian Blaga” Alba – important diseminator de informatie si cultura scrisa  al judetului, deserveste anual peste 10000 de utilizatori (400 cititori/zi). Ei i se alatura bibliotecile publice municipale, orasenesti si comunale, bibliotecile scolare, universitare si specializate.
         Târgurile de carte reprezinta un mod direct si eficient, atât pentru sondarea nevoilor de lectura si informare, cât si pentru o achizitie importanta de carte.
         Gândind statornic ca o biblioteca traieste peste timp prin cartile ei si prin oamenii care le-au zamislit, orice întâlnire cu litera si cuvântul înseamna bucurie si speranta..
detalii
Cuvant dechidere Ion Dumitrel,
Presedintele Consiliului Judetean Alba
           În luna mai a acestui an, Cetatea Alba Iulia a fost „cucerita” de carte - cartea ca eveniment si mesaj cultural.  Biblioteca Judeteana „Lucian Blaga” Alba este initiatoarea unui proiect care creeaza contextul cultural propice descoperirii permanente a cartii. Despre ce este vorba?..
detalii
Interviu cu d-na Pop Mioara,
Dir. al Bibliotecii Judetene Alba
            Vreme trece, vreme vine si dintre oglinzi, cele mai mari emotii le are Maria Sa Cartea, aceasta desprindere a sentimentelor ce încearca sa-si rotunjeasca portretul la fiecare atingere, la fiecare întâlnire cu omul..
Cuvint inainte - poetul Ion Margineanu
detalii
          Avand o rezonanta speciala în inimile românilor Alba Iulia este considerata capitala de suflet a tarii, Cetatea celor doua mari Uniri. Potentialul turistic al municipiului Alba Iulia isi gaseste oglindirea într-o ampla constelatie de marturii ale unui trecut de milenii, exprimat în salba monumentelor istorice, de arhitectura  si arta, în   varietatea frumusetilor naturale. Orasul detine o universitate, doua case de cultura, o sala de cinematograf, un teatru de papusi, un muzeu, precum si un numar însemnat de biblioteci, fiind un important centru cultural al judetului.
         Alba Iulia este puternic ancorata în peisajul economic contemporan, prin prezenta unor importanti investitori autohtoni si straini.
         In locul în care se împletesc armonios istoria si modernitatea, nevoile de informare, lectura si documentare ale publicului larg sunt într-o continua crestere si diversificare. Acestea sunt premizele organizarii primei editii a Târgului de Carte Alba Transilvana.
Preambul